Italiens Glemte Operaer 1800-1850.

I den første halvdel af 1800-tallet skrev lang række komponister op mod 1000 operaer i dét som er blevet kaldt for den italienske operas guldalder. Det var kun en lille håndfuld af dem, teatre og operahuse fortsatte med at sætte op på scenerne. Mellem de, der blev glemt, var blandt andet de fleste af Gioacchino Rossinis, Vincenzo Bellinis, Gaetano Donizettis og en række af Giuseppe Verdis i alt mere end 100 operaer.

Italienskort

Projektet Italiens Glemte Operaer bygger videre på række radioudsendelser, som Thomas Milholt har produceret til Danmarks Radios P2. Hos Milholtmusik.dk er de blevet til syv selvstændige foredrag, som du kan høre enkeltvis eller i sammenhæng.

De syv foredrag bygger på mere end fem års research. Med denne række foredrag forsøger Thomas Milholt at afdække hvordan det gik til, at smagen skiftede, så de fleste af de mange operaer fuldstændigt forsvandt fra operascenerne i mere end 100 år.

1. Årene 1800-1830.

Historien om operalivet i Italien 1800-1830 med fokus på Rossini og de vigtigste af en række glemte italienske operakomponister og operaer, som var populære i perioden.

Engelsborg

2. Årene 1830-1850.

Historien om operalivet i Italien i perioden 1830-1850 med fokus på Donizetti, Bellini og Verdis rolle i kampen for Italiens samling.

Pacini

3. Giovanni Pacini.

Op gennem 1820'erne var komponisten Giovanni Pacini den vigtigste operakomponist i Italien efter Rossini, og han nåede at skrive mere end 70 inden han døde i 1860'erne. For nylig indspillede verdensstjernen Cecilia Bartoli arier af blandt andet Pacini på sin CD Maria. Meget tyder på at Pacini er ved at blive genopdaget, efter at en håndfuld operaer nu er blevet indspillet på CD. Her får du historien om hans liv og operaer.

Mercadante Rediscovered

4. Saverio Mercadante.

Historien om den italienske 1800-tals komponist Saverio Mercadante, som i den nyeste udgave af Gads musikleksikon bliver betegnet som sin tids væsentligste operakomponist ved siden af Rossini, Bellini, Donizetti og Verdi. Mercadante skrev næsten 60 operaer, som nu er begyndt at dukke op fra glemslen.

Donizetti2

5. Donizetti.

Donizetti skrev i alt 70 operaer, hvoraf en lille håndfuld bliver spillet i dag. Resten er det nok kun de færreste, der kender. Her kan du høre historien om hans mange operaer, der blev glemt.

6. Napoli: I glemslens fodspor.

I den første halvdel af 1800-tallet var Napoli mellem de fem største byer i Europa, langt den største by i Italien og et kulturcentrum. Vi sætter fokus på Napolis historie, og fortæller om den centrale rolle byen havde for den italienske opera i den første halvdel af 1800-tallet.

Teatro San Carlo

7. Bag kulisserne.

Sådan formede livet sig på operascenerne i Italien i den første halvdel af 1800-tallet med klakkører, skandaler og primadonnaer, der saboterede premiererne.


    Varighed og vejl. pris:

    • Varighed pr. foredrag: To timer med indlagt pause.
    • Vejl. pris pr. deltager: Kr. 295.
    • Minimum 12 deltagere pr. foredrag.