Opera: Fra Mozart til Verdi.

Kulturkompagniet Danmark ApS præsenterer seks kurser / foredragsrækker med Lilo Sørensen og Thomas Milholt. De bygger på flere års omfattende research.

Foredragsrækkerne retter sig især mod folkeuniversiteter, aftenskoler, virksomheder og foreninger. Her går vi virkeligt i dybden, og giver masser af inspiration til efterfølgende at grave videre i musikken på egen hånd.

mozartigalla

1. Mozart - vidunderbarnet fra Salzburg.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-91) er en af de mest centrale skikkelser i operahistorien, selv om han ikke nåede at blive særlig gammel. Her får du den fantastiske historie om vidunderbarnet Mozarts liv fortalt ud fra hans mange operaer. Med udgangspunkt i de fire alvorlige operaer, Mitridate, Lucio Silla, Idomeneo og Titus og de tre komiske operaer Figaros Bryllup, Don Giovanni og Cosi Fan Tutte fortæller vi historien om Mozarts og operagenrens udvikling fra barok til den klassicisme, der senere banede vejen for 1800-tallets national-romantiske opera. Foredragsrækken bygger på den nye DVD-udgivelse med optagelser fra Salzburg i 2006 af alle Mozarts 22 operaer.

amadeus

2. Mozart og Salieri - myten om et mord.

Efter Milos Formans film Amadeus om forholdet mellem de to komponister Antonio Salieri og W.A. Mozart har mange været i tvivl om, hvor autentisk filmen er i forhold til virkelighedens to komponister. Den russiske digter Pusjkin var den første, der dramatiserede myten om, at Salieri myrdede Mozart med gift, og siden skrev hans landsmand Rimskij-Korsakov en opera med udgangspunkt i samme historie. Kurset forsøger at afdække, hvad der er rigtigt og forkert i myten om middelmådigheden og geniet, der blev skabt længe før Amadeus fik premiere. Meget er blevet forvrænget i tidens løb. I dag ved de færreste, at Salieri var lærer for både Beethoven og Schubert, og at han skrev mange operaer, der var populære på hans egen tid. Vi graver i historien ved at se på Mozarts breve, og de fremstillinger på film og opera, der har støttet myten om Mozart og Salieri. Frem for alt sætter vi fokus på den store karriere, de hver især havde som deres tids vigtigste komponister.

rossini3

3. Verdensstjernen Rossini.

Da Rossini trak sig tilbage som operakomponist havde han markeret sig som sin tids største stjerne på verdens operahimmel. Både Rossinis morsomme og hans mange populære og senere glemte alvorlige operaer var nyskabende i forhold til den tids operatradition. Via gennemgange og perspektiveringer af en perlerække af Rossinis kendte og ukendte operaer i kronologisk rækkefølge, fra den første La Cambiale di Matrimonio til hans sidste mesterværk Wilhelm Tell, fortæller kurset historien om, hvordan Rossini udviklede sig til at blive verdens førende operakomponist i den første halvdel af 1800-tallet. Kurset bygger på de rundt regnet 20 af Rossinis operaer som efterhånden er blevet indspillet på DVD.


medeacherubini

4. Rundt om Rossini - italiensk opera 1780-1830.

Her får du hele fundamentet for 1800-tallets italienske operatradition. Kurset fortæller historien om, hvordan ældre og berømte italienske komponister tabte til Rossini i kampen om publikum. I mens blomstrede andre italienere i Paris, hvor de var med til at udvikle den spektakulære franske Grand Opera. Vi tager afsæt i tiden før Rossini og ser på hans og de andre italienske operakomponisters store betydning for den alvorlige operas udvikling i Europa i tiden frem til 1830’erne, da Vincenzo Bellini og Gaetano Donizetti overtog scenen. Centrale scener fra en række udvalgte operaer bliver vist på storskærm.

buffo 1

5. Da Publikum ville le! - de komiske operaers guldalder.

Her får du får du tre selvstændige foredrag om de komiske operaer og den tradition, som Rossini kronede med værker som Barberen i Sevilla og Askepot. Vi skruer tiden tilbage til 1700- og begyndelsen af 1800-tallet, da publikum i Europa var blevet godt trætte af de mange alvorlige og konservative operaer. De gik i teatret for at se og høre noget, de kunne grine ad. Mange komponister skrev for at more publikum. Mellem dem var Mozart, som begejstrede folk i teatret med operaer som Cosi fan Tutte og Figaros Bryllup. Vi sætter fokus på både Mozarts, Rossinis, Donizettis og en række andre berømte komponisters komiske operaer og viser uddrag fra dem på storskærm. De tre selvstændige historier kan opleves uafhængigt af hinanden og giver tilsammen et overblik over de komiske operaers guldalder.

verdigiuseppe

6. Fra Rossini til Verdi.

Første halvdel af 1800-tallet var en guldalder for operalivet i Italien. Operaerne blev skrevet af de store navne: Gioacchino Rossini, Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi og en lang række andre komponister. Det var publikums smag, der bestemte om en opera fik succes. Senere forsvandt de fleste af operaerne, fordi tidsånden blev en anden. På kurset gennemgår vi en række operaer af blandt andet Rossini, Bellini, Donizetti, og ikke mindst Verdi. Vi forsøger at indkredse hvad der skulle til for at en opera enten blev på repertoiret eller gik i glemmebogen. Centrale scener bliver præsenteret på CD eller DVD.

Varighed pr. foredragsrække/kursus:

Syv foredrag af tre timers varighed med indlagt pause. Hvis din virksomhed eller forening foretrækker enten at reducere eller øge antallet af foredrag, kan det sagtens lade sig gøre.

Vejl. priser:

  • Foredragsrække (7 x 3 timer): Pris aftales individuelt.
  • Enkelte foredrag (tre timer med indlagt pause): Pris aftales individuelt.